Szarlotka to jedno z naszych ulubionych ciast. Na blogu możecie znaleźć przepis na tradycyjną szarlotkę z przepisu babci (klik), a także na szybką szarlotkę sypaną (klik). Dzisiaj do grona tych ciast dołącza bezglutenowa szarlotka na mące gryczanej, bez dodatku białego cukru i mleka. Taka wersja szarlotki jest krucha, delikatna i rozpływa się w ustach. Nasi domownicy zjedli ją ze smakiem i nawet najwięksi przeciwnicy "bez cukru" nie powiedzieli, że czegoś tej szarlotce brakuje. Polecamy serdecznie.
1,5 szklanki mąki gryczanej
1 kg jabłek
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki ksylitolu
2 jajka
4 łyżki oleju kokosowego (lub masła klarowanego)
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
Przygotowanie:
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Upraż je na patelni dodając odrobinę wody, cynamon i 1/2 łyżeczki ksylitolu. Mieszaj co jakiś czas, trzymaj je na ogniu do momentu, aż jabłka zaczną się rozpadać. Wystudź.
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli i 1/2 łyżeczki ksylitolu. W drugiej misce wymieszaj mąkę, sodę, łyżkę ksylitolu, żółtka i olej kokosowy (lub masło klarowane), zagnieć ciasto, może się lekko kruszyć.
Małą tortownicę lub kwadratową blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. 3/4 ciasta wyłóż na spód formy, wyrównaj (najlepiej palcami) i dociśnij. Na ciasto nałóż uprażone jabłka, następnie pianę z białek. Na wierzch pokrusz pozostałą część ciasta. Piecz około 40-45 min w temperaturze 180 stopni.
wygląda bardzo,bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa jak smakuje bez mąki pszennej. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Uwielbiam takie zdrowe zamienniki! :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda. Przepis super :)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy grykę oraz szarlotkę więc to połączenie jest idealne :)
OdpowiedzUsuńPychotka, skuszę się na kawałek :)
OdpowiedzUsuńAle apetycznie wygląda, uwielbiam szarlotki :-)
OdpowiedzUsuńszarlotka gryczana jest pyszna :) kiedyś miałam okazję jeść :)
OdpowiedzUsuń